Perjantai 22.6. Odessa

Seitsemän jälkeen tuli paikalle ystävällisiä ihmisiä vastaanottamaan meitä, joista pari osai englantia.Tyhjennettiin auto, juotiin kahvit, syötiin, keskusteltiin ja meille näytettiin taloa.

Ihmiset olivat ihan ihmeissää siitä, mitä veimme heille, kaikki menee enemmän kuin tarpeesee. He ovat suuressa kiitollisuudessa teille, jotka lahjoititte heille iloiten. Me voimme antaa liiastamme, mutta he jakavat puuttestaankin. Lahjoitetut tavarat tuovat konkreettisesti heille lämpöä: vaatteet, kengät, lämmittimet, ilmalämpöpumppu ja jopa jaljapallo. Heidän kiitollusuuttaan on vaikea mitata.

Talossa oli yläkerrassa asuntola, jossa oli eri osastoja vanhuksille, nuoremmille, miehille, naisille, keittiö, ruokala ja kaikki perustarpeet täyttävät tilat. Majoittujia oli ehkä 40? Heillä oli oma ”sosiaalitoimisto”, jonka kautta tullaan sisään, siellä kartoitetaan tarpeet ja sitten pesun kautta puhtaisiin vaatteisiin ja … Keskuksen asukit työskentelevät yhteisen asian puolesta ja ovat remontoineet koko paikan kahdeksan toimintavuoden aikana. Monet vanhukset tulevat sinne, vaikka heillä olisi oma asunto, heillä ei ole mitään toimeentuloa. Kaikkialla oli puhdasta ja siistiä. Yhteisön jäsenenien kasvoilta paistoi tyytyväisyys. Meilläkin on aihetta kiitollisuuteen, eikä pitäisi pitää kaikkea ihan itsestään selvyytenä!


Otin kuormaan kotonta mukaan jalkapallon, koska tuntui vaan siltä, että se pitää ottaa mukaan. Kun näimme 10 vuotiaan jalkapalloilijan alun kasvot, kun hän sai pallon, niin en edes käsitä miten suuri asia se oki hänelle!

Saimme oppaaksi Tanjan, joka on englannin opettaja, ja oli juuri tullut Kiinasta opettajan työstä. Hän näytti meille vähän keskustaa ja kävimme kahvilla suklaapuodissa.

Tanja lupasi auttaa meitä muinakin päivinä ja olla oppaamme. 
Vaikka auto oli minun nimissä, minua ei tarvittu operaatioon, jossa omistaja vaihdetaan ja hoidetaan tullaus, pelkkä rekisteriote autosta riitti, ei mitään luovutustodistuksia tarvinnut!

Kun tulimme illalla Moldovan rajalta, meidät tuotiin keskustan tuntumaan edulliseen majapaikkaan, joka on varmaankin paikalliselle ihan hieno? Varasimme kuitenkin edullisen (46€/yö, noin 10€ kalliimpi kuin nykyinen maja) hotellin keskustasta, johon kohta lähdemme kävelemään, noin 3,5km päähän.

Aurinko paistaa ja luvassa + 28.

Moldovan rajalla tullaamisessa olikin selvä järjestys. Piti olla oikea henkilö työvuorossa ja oikea henkilo hoitamassa asiaa. Odotettiin rajalla kahvilassa

Vito oli jo eilen ajossa, ja koditon invalidi on pelastettu kadulta! 

Aamulla käveltiin keskustaan lämpötilan noustessa yli 30:n. Paidat märkinä saavuimme hotellille, jok a oli vähintään yhtä hieno kuin kuvissakin, joten varattiin huone koko loppu lomaksi. Päivälepojen jälkeen etsittiin Central hotell, jonne meidät oli kutsuttu sapattikokoukseen. Siellä meidät vastaanotti Risto, joka on ollut lähetystyössä Odessassa jo 10 vuotta. Osallitujien keskiikä oli ehkä 80 vuotta. Muutamat halusivat tulla meitä tervehtimään ja Sirpa sai iäkkäältä herrasmieheltä käsisuudelmankin. Täällä seurakunnat tekee mahtavaa pyyteetöntä työtä köyhien parissa. Nyt kello on 20 ja olemme aika valmiita untenmaille.

Takasin tullessa käytiin syömässä kävelykadulla mielettömän hyvää grillattua lihaa; lammasta, kanaa ja lehmää. Maksoi yhteensä 300, eli 10€. Hotellille kävellessä ostettiin vielä vähän kalliimpi viinipullo (3€).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *